Giraffeweg 2, 1338 EG Almere 085 - 487 79 50 hello@adfiadon.nl

Kom bij ons op de koffie

Giraffeweg 2, 1338 EG Almere

Bel ons voor een afspraak

085 - 487 79 50

Stuur ons een email

hello@adfiadon.nl

Monday
8:30 am - 5:00 pm
Tuesday
8:30 am - 5:00 pm
Wednesday
8:30 am - 5:00 pm
Thursday
8:30 am - 5:00 pm
Friday
8:30 am - 4:00 pm
Saturday
Closed
Sunday
Closed

Stuur ons een bericht

Natuurlijk mag je ons ook een bericht sturen via

April 11, 2023 Comments (0)

Startersaftrek: zo bespaar jij als startende ondernemer op belastingkosten

Startersaftrek: zo bespaar jij als startende ondernemer op belastingkosten

Als jij net begint als ondernemer, dan zijn er talloze fiscale regels en aftrekposten waar je mee te maken krijgt. Het kan lastig zijn om hierin de juiste keuzes te maken. Gelukkig is er één regeling die jou als startende ondernemer direct voordeel oplevert: de startersaftrek.

De startersaftrek

De startersaftrek is een extra aftrekpost die boven op de zelfstandigenaftrek komt. Dit betekent dat je in het eerste jaar als ondernemer meer kunt aftrekken van de belastingen, waardoor je minder belasting betaalt en meer geld overhoudt voor jouw bedrijf.

Maar hoe werkt de startersaftrek precies en waar moet je op letten om er optimaal gebruik van te maken? In dit blog gaan we dieper in op de startersaftrek en andere belangrijke fiscale aftrekposten voor ondernemers.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek, dien je te voldoen aan enkele voorwaarden:

  • Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek.
  • Je was in de afgelopen 5 jaar niet elk jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting.
  • Je hebt de zelfstandigenaftrek in de afgelopen 5 jaar maximaal 2 keer gebruikt.
  • Er was in het kalenderjaar of in één van de 5 voorafgaande jaren geen sprake van een geruisloze terugkeer uit een BV.

Wanneer je recht hebt op de startersaftrek, wordt het bedrag opgeteld bij het bedrag van de zelfstandigenaftrek. Je kunt dus niet kiezen om over een aangiftejaar wel de zelfstandigenaftrek te claimen, maar niet de startersaftrek. Het kan zijn dat de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek bij elkaar hoger zijn dan jouw winst. In dat geval heb je een verlies en kun je dit verrekenen met andere inkomsten uit werk en woning of verrekenen in andere jaren. De startersaftrek bedraagt in 2023 €2.123.

Ben je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd al gepasseerd? Dan geldt er een andere regeling. De zelfstandigenaftrek en de startersaftrek zijn dan respectievelijk 50% van het bedrag voor ondernemers die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt.

Meer weten?

Wil jij meer weten over de startersaftrek en andere fiscale aftrekposten waar jij als ondernemer gebruik van kunt maken? Neem dan contact op met ons voor deskundig advies en ondersteuning. Zo bespaar jij geld en kun jij je volledig richten op het laten groeien van jouw bedrijf.

Share:

Leave a Reply