Giraffeweg 2, 1338 EG Almere 085 - 487 79 50 hello@adfiadon.nl

Kom bij ons op de koffie

Giraffeweg 2, 1338 EG Almere

Bel ons voor een afspraak

085 - 487 79 50

Stuur ons een email

hello@adfiadon.nl

Monday
8:30 am - 5:00 pm
Tuesday
8:30 am - 5:00 pm
Wednesday
8:30 am - 5:00 pm
Thursday
8:30 am - 5:00 pm
Friday
8:30 am - 4:00 pm
Saturday
Closed
Sunday
Closed

Stuur ons een bericht

Natuurlijk mag je ons ook een bericht sturen via

April 11, 2023 Comments (0)

Zelfstandigenaftrek 2023: Profiteer als ondernemer van belastingvoordeel

Zelfstandigenaftrek 2023: Profiteer als ondernemer van belastingvoordeel

Als ondernemer wil je natuurlijk zoveel mogelijk belastingvoordeel behalen. En een van de belangrijkste fiscale aftrekposten voor ondernemers is de zelfstandigenaftrek. Maar hoe werkt deze aftrekpost precies en waar moet je op letten om er optimaal gebruik van te maken?

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent ondernemer.
  • Je voldoet aan het urencriterium.
  • Je krijgt geen zelfstandigenaftrek over de winst die je hebt behaald als medegerechtigde.

Hoogte en verrekening

In 2023 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 5.030, maar het belastingvoordeel is beperkt tot een tarief van 36,93%. Daarnaast geldt er een beperking dat de zelfstandigenaftrek niet hoger mag zijn dan het bedrag van de winst vóór ondernemersaftrek, behalve als je in aanmerking komt voor de startersaftrek.

Als je winst te laag is om de zelfstandigenaftrek volledig te verbruiken, kun je het bedrag aan niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek verrekenen in de volgende 9 jaar. Het bedrag dat je kunt verrekenen, wordt vastgesteld met een beschikking die je op je aanslagbiljet vindt.

Startersaftrek

De zelfstandigenaftrek wordt verhoogd met de startersaftrek van € 2.123 als je in de volgende situatie verkeert:

  • Je was in 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer.
  • Je paste in die periode niet meer dan 2 keer zelfstandigenaftrek toe.

Bovendien geldt er voor ondernemers die aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd hebben bereikt een andere regeling. De zelfstandigenaftrek en de startersaftrek bedragen dan respectievelijk 50% van het bedrag voor ondernemers die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt.

Meer weten?

Wil je meer weten over de zelfstandigenaftrek en andere fiscale aftrekposten waar je als ondernemer gebruik van kunt maken? Neem dan contact op met ons administratiekantoor voor deskundig advies en ondersteuning. Zo bespaar je geld en kun je je volledig richten op het laten groeien van je bedrijf.

Share:

Leave a Reply